De mkb-financieringsmarkt is in ontwikkeling en dit biedt kansen voor ondernemers. Want zodra je als ZZP’er, MKB’er of (startende) ondernemer op zoek gaat naar een passende bedrijfsfinanciering kun je verschillende kanten op. Het is allang niet meer zo dat je voor een bedrijfsfinanciering alleen bij banken aanklopt. Maar door deze ontwikkeling kan de zoektocht naar een passende en goede zakelijke financiering complexer worden. We geven je daarom enkele voorbeelden van valkuilen bij het aanvragen van een bedrijfsfinanciering.
Ken de fasen van je onderneming en financieringsdoelen
In welke fasen zit jouw onderneming? De financieringsmogelijkheden hangen hier namelijk mee samen. Als je niet weet in welke fase je bedrijf zit hoe weet je dan welke financieringsdoelen je wilt bewerkstelligen. En zie dan maar eens een duidelijk en helder financieel plan op te stellen waarmee je naar financiers toe kunt stappen.
- Voorbeelden van fasen van je onderneming: bedrijf starten, bedrijfsovername, groei, innovatie, internationaal ondernemen, financiële problemen.
- Voorbeelden van financieringsdoelen: financiering van werkkapitaal, financiering van bedrijfsmiddelen, financiering van vastgoed etc.
Cijfers niet op orde hebben
Zodra je de financiële cijfers op orde hebt weet je ook precies hoeveel je aan financiering nodig hebt. Maar zodra de jaarcijfers nog niet rond zijn van het afgelopen boekjaar, de tussentijdse cijfers niet up-to-date zijn en je niet in beeld hebt hoeveel waarde aan voorraad je hebt liggen dan kunnen er grote verschillen ontstaan. Daarnaast kan de debiteurenstand een scheef beeld geven en wordt het onderhanden werk vaak hoger ingeschat dan dat het daadwerkelijk is. Zorg er dus voor dat de cijfers van je onderneming op orde zijn en een duidelijk beeld geven van de huidige financiële situatie. Op basis daarvan kun je achterhalen hoe groot de zakelijke financiering moet zijn.
Niet op de hoogte zijn van de financieringsvormen
Zoals eerder gezegd is de financieringsmarkt in ontwikkeling, hierdoor ontstaan er kansen en mogelijkheden. Maar niet elke financieringsvorm kan ingezet worden voor elke financiering. Hou rekening met de volgende criteria om een financieringsvorm te kiezen:
- Hoe hoog is het bedrag dat je nodig hebt?
- Wat voor soort investering is het?
- Wat is de risicohouding van de financier?
- De looptijd van een financiering.
Onderzoek vervolgens de soorten financiers en bijkomende mogelijkheden om een passende vorm te vinden of meerdere waarbij je je plan kunt aanbieden. Mogelijke soorten van financieringsvormen zijn: crowdfunding, kredietunie, direct lending, microkrediet, ketenfinanciering, objectfinanciering, bank, private debt fonds etc.
Durf hulp in te schakelen van een financieel adviseur
Doen waar je goed in bent levert energie op en laat jouw bedrijf groeien. We kunnen ons voorstellen dat het zelf regelen van een bedrijfsfinanciering veel stress kan veroorzaken en dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We horen vaak dat ondernemers al snel tegen een dichte deur lopen terwijl er vaak nog een tal van mogelijkheden zijn.
Schakel daarom, zo vroeg mogelijk in het proces, de hulp in van een financieel adviseur. Onze adviseurs leveren complete ontzorging en regelen jouw bedrijfsfinanciering van A tot Z. Het is slim om een financieel adviseur zo vroeg mogelijk in het financieringsproces in te schakelen. Want hoe eerder onze adviseurs betrokken zijn hoe meer ruimte er is voor het regelen van meerdere financieringsvoorstellen.
Interesse in onze diensten? Neem vrijblijvend contact op
Wees transparant en bereid je voor
Waar je vroeger met een relatief beknopt financieringsplan een goedkeuring kreeg is dat nu echt niet meer het geval. Concreet betekent dit dat je als ondernemer je zeer grondig moet voorbereiden (ook hier kan de hulp van een financieel adviseur uitkomst bieden). Financiers beoordelen je organisatie en plan op verschillende punten. Om je kansen te vergroten is het van belang om aan te tonen dat je op de hoogte bent van alle feiten en cijfers. Maar ook hoe je als ondernemer overkomt speelt een rol, net zoals hoe transparant je bent. Zodra je bijvoorbeeld ‘vergeet’ te vermelden dat je een keer bij een faillissement betrokken was of een negatieve of herstelde BKR-registratie op je naam hebt staan doet dit af aan jouw betrouwbaarheid en transparantie en zal de financiering niet rondkomen. Wanneer je hier vooraf wel open over bent en toelicht hoe e.e.a. is ontstaan kan de financier een afweging maken of dit een nieuwe financiering in de weg staat. Een negatieve BKR hoeft niet altijd een probleem te zijn voor het afsluiten van een zakelijke financiering.
Breng risico’s in kaart
Wees realistisch over de mogelijke risico’s en verschillende scenario’s. Het is logisch dat je optimistisch bent want je wilt laten zien dat het goed gaat met je onderneming. Toch is het zeer belangrijk om een risicoanalyse op te stellen en klaar te hebben liggen. Zo voorkom je dat een financier verstrekker dit zelf gaat invullen. Denk na over mogelijke scenario’s zoals:
- Zijn er risico’s in productie- en inkoopprocessen?
- Loop jij als ondernemer financiële risico’s, en hou je hier rekening mee?
- Wat als jij als ondernemer wegvalt? Is dit risico afgedekt, komt het bedrijf dan stil te liggen?
Kun je wel wat financierings-hulp gebruiken?
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van financieringsbegeleiding? In een vrijblijvend gesprek informeren wij je over de mogelijkheden. Voor het maken van een afspraak bereik je ons direct op 030 227 1624 of laat je gegevens achter op de contactpagina en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.